Arbeta som ljudtekniker

Ljudtekniker är ett yrke som medför många karriärmöjligheter och många olika branscher att ge sig in i. Som ljudtekniker kan du till exempel jobba med att spela in ljudböcker. Om du föredrar att lyssna på ljudböcker, och inte skapa dem, ska du gå in på Storytel.se. Där finns tusentals ljudböcker att lyssna på. Du kan också arbeta inom film, radio, tv, teatervärlden eller på musikkonserter. Ditt jobb är då sköta ljudet och se till att ljudkvaliteten blir den bästa vid en inspelning, sändning eller föreställning. Arbetet kräver intresse för både musik och teknik, eftersom du kommer att arbeta med teknisk utrustning. Vilken utrustning och hur avancerad den är beror på vilken bransch du jobbar i; det kan variera från en mikrofon och inspelningsutrustning i en studio till en mängd myggor (små mikrofoner) och komplicerade högtalarriggar inför en musikalföreställning eller teaterföreställning.occur-376803_640

För att klara av den typen av utrustning och vara kvalificerad för att arbeta med ljudteknik krävs någon form av utbildning inom ämnet. Det finns flera sådana utbildningar i Sverige, som varierar i längd och nivå. Om du framförallt är intresserad av att arbeta med ljud på scen och vid filminspelningar kan utbildningarna på Stockholms Dramatiska högskola vara rätt för dig. De erbjuder en utbildning i filmljud och en i ljuddesign för scenkonst. Bor man i Stockholm kan man också överväga Kulturamas ettåriga utbildning i musikproduktion med inriktning på songwriting och ljudteknik. Bor man längre norrut i landet kan man istället söka sig till Luleå Tekniska Universitet, som erbjuder en treårig kandidatutbildning (180 högskolepoäng) i ljudteknik. Detta är en utbildning som har högt anseende i branschen, och före detta elever har bland annat gått vidare för att arbeta för GöteborgsOperan och musikstudion Riksmixningsverket. Det är en bred utbildning som blir vad man gör den till, i och med att en stor del av programmet består av valbara kurser.

Om man inte har möjlighet att studera i varken Stockholm eller Luleå behöver man dock inte bli förtvivlad, för Högskolan Dalarna, Linnéuniversitetet och Mittuniversitetet har också en utbildning i musik- och ljuddesign på 120 högskolepoäng som läses på distans, var man än befinner sig i (eller utanför) landet.