Utbilda dig till grafisk designer

Är du kreativ och har känsla för färg och form men saknar intresse för inredning och mode? Då är kanske grafisk designer ett yrke för dig. Grafisk design handlar om användandet och samspelet mellan bilder, färger och text. Typsnitt och typografi är två element som en grafisk designer måste ha kunskap om. Grafisk design, som omnämns lite slarvigt som layout, förekommer både i trycka medier, till exempel tidningar, och i digitala medier, till exempel webbsidor. Den grafiska designen på en webbsida är ofta avgörande för sidans läsbarhet. Hur gör man då om man vill utbilda sig till grafisk designer?

Utbilda dig i Sverige eller utomlands

Många börjar sin utbildning till grafisk designer genom att på gymnasiet välja estetiska programmet med inriktning mot media. Det ger en bra grund och möjlighet att skapa bra arbetsprover för att sedan söka sig vidare till skolor som t.ex. Berghs School of Communication eller Konstfack. Vill man hellre satsa på en utbildning utomlands finns det också gott om alternativ, det är bara att googla. Är det en karriär som grafisk designer för skivomslag som lockar kan det vara lönt att söka sig österut. En finsk Grafisk designer säger att finska artister vill ha blommor på sina skivomslag så om du gillar blommor i kombination med grafisk design är det bara att ta chansen.

Färg, form och kreativitet

Väljer man att arbeta på en webbyrå efter att man har utbildat sig till grafisk designer har man en viktig roll på företaget. Det är den grafiska designern som har den första kontakten med kunden och tar redan på kundens önskemål innan det första utkastet till en grafisk design skissas upp. Det är också den grafiska designern som tar fram förslag på logotyp och grafisk profil. När det är gjort och kunden har godkänt skisserna lämnas jobbet vidare till en webbdesigner som omsätter de grafiska delarna till kod. Oavsett om man går en utbildning eller lyckas få en praktikplats på en reklambyrå och på så sätt skaffa den utbildning som behövs, får man ett kreativt och roligt yrke.