Så startar du en podcast

Podcasts är hetare än någonsin. Det finns poddar om det mesta, både på svenska och andra språk. Själva ordet podcast är en kombination av namnet på Apples populära mp3-spelare iPod och ”broadcast”, som betyder sändning. De första poddarna slog igenom i början av 00-talet, då iPoden var populär. Enkelt uttryckt är en podcast en typ av radiosändning som finns online och som går att ladda ner. Du kan alltså lyssna när du vill. Att börja podcasta är inte speciellt svårt men för att få lyssnare och bli omtyckt är det viktigt att du vet vad du gör.

Hitta en nisch

Innan du börjar spela in är det bäst att du funderar på några saker. Först och främst, vad ska podcasten handla om? Det finns en stor mängd podcasts idag och om du väljer ett ämne som redan är fullsmockat kan det vara svårt att sticka ut ur mängden. Vilka ska göra podcasten? Vill du göra den ensam eller tillsammans med några kompisar? Kommer ni att ha gäster? Idag görs podcasts av både amatörer och proffs. Även kända personer har podcasts. Nyligen blev det klart att HeatoN från Ninjas in Pyjamas startar egen podcast tillsammans med André Åkerblom. Du måste dock inte vara känd för att lyckas med din podcast.

Värt att skaffa bra mikrofon

När du har bestämt ett ämne är det dags att skaffa utrustning. En bra mikrofon är förstås det viktigaste. Du måste inte köpa den dyraste mikrofonen du kan hitta, men välj en som ger bra ljudkvalitet. När du ska spela in din podcast behöver du ett inspelningsprogram. Det finns gratisprogram, som till exempel Audacity, som är populära och lätta att använda. När du spelar in podcasten är det viktigt att veta vad du ska snacka om. Du måste inte skriva ett helt manus men försök ha några punkter så att du inte är helt oförberedd. När du har spelat in din podcast är det bara att redigera den och ladda upp filen på en lämplig sida. Lycka till!