Kända mediaprofiler i Sverige

I Sverige har vi ett högt antal medieprofiler som ofta syns i rutan. Tillsammans har de samlat på sig spaltmeter av skriverier. Vilka är då några av vårt lands absoluta kändisar och hur kan man skilja dem åt? En indikator på popularitet är hur ofta de syns i media och hur åtråvärda de är, det vill säga, hur mycket betalt de får. I en undersökning som gjordes av Dagens Media återfanns TV4-profilen Malou von Sivers på den absoluta toppen. Programledaren har länge varit ansiktet utåt för TV4 och drar in miljonbelopp på sina kontrakt och många projekt. Vilka är då de andra på listan?

Kända SVT och TV4-profiler

Malou von Sivers TV4-kollega, Bengt Magnusson, finns också högt på listan över de bäst betalda profilerna inom svensk media med 1180600 kr under 2014. Tilde de Paula och Peter Jihde som gör Nyhetsmorgon tillsammans placerar sig även dem högt med en inkomst på runt en halv miljon svenska kronor. Andra profiler från svensk media innefattar Claes Elfsberg, journalist och programledare för Svensk Televisions Rapport under många år. Han hade samlat på sig en års-inkomst på över en miljon svenska kronor genom att vara nyhetsuppläsare och han hade sin sista sändning den 30 november 2015. Elfsberg hade då nått pensionsåldern 67 och gick i mitten av januari 2016 över som programledare för Gomorron Sverige, SVT:s konkurrent till Nyhetsmorgon. Många av toppnamnen inom svensk media har varit med i både ur och skur, som ett par pålitliga utemöbler i ett stundtals stormigt medielandskap. Finns då några profiler som står utanför SVT och TV4?

fjeildstadsmedia2.se

Filip och Fredrik

Sverige har kritiserats för att svämma över av vita medelålders män och medieprofiler som inte ger utrymme för exempelvis kvinnor. Några som varit i skottgluggen är bland annat duon Filip & Fredrik, två programledare, journalister och författare som skapat populära format för Kanal 5. De träffades för första gången när de båda arbetade som reportrar för Aftonbladet. De skulle komma att samarbeta flera år senare med sin debut Hello Sydney, ett program som floppade. Det var först med programmet Ursäkta Röran (Vi bygger om) som de fick nationell uppmärksamhet på både gott och ont. Programmet blev väldigt diskuterat och anmäldes till granskningsnämnden av ett flertal olika privatpersoner. Ett av deras program, Breaking News, har fått kritik från bland annat debattörerna Alex Rodallec och Fatima Osman som menar att de bara har bjudit in vita mediemän som gäster. De följde upp kritiken genom att bjuda in feministen och professorn Ebba Witt-Brattström för att diskutera vita mediemän i Sverige.