Arbeta som ljussättare

Ett yrke som ofta hamnar i skymundan, trots att de arbetar med rampljus, är ljussättare och ljusdesigners. Utan denna yrkesgrupp skulle teaterscenen eller konsertscenerna vara mycket tråkiga att titta på, och det skulle kanske inte ens gå att se vad som faktiskt händer på scenen. Det är nämligen ljussättarna som planerar var alla strålkastare ska riktas, vilken ton ljuset ska ha, vilken färg det ska ha och hur många lampor man ska använda – kort sagt, allt som har med ljus att göra i samband med en konsert eller föreställning. För att jobba som ljussättare krävs självklart stort tekniskt kunnande om olika typerna av lampor, ljus och riggningar, för att få fram den önskade effekten på scenen, men även stor kunskap om teater och drama, för att i samspel med till exempel en regissör skapa den känsla han eller hon vill ha.concert-336695_640

Ett sätt att bli ljussättare eller ljuddesigner är att gå Jönköping universitets program i ljusdesign. Det är ett tvåårigt program på grundnivå som syftar till att ge de kunskaper man behöver för att kunna arbeta professionellt med ljus. Målet är att studenterna ska kunna skapa belysningar som är både funktionella och komfortabla för människor.

En av de som har gått utbildningen på Jönköpings universitet är Isabelle Bella Oldenqvist. Hon arbetar nu med ljussättning och ljusdesign för olika teaterföreställningar. Oldenqvist menar att programmet i ljusdesign framförallt fokuserar på belysningsplanering i fasta miljöer inomhus och utomhus, som parker, skolor, kontor och varuhus. Det ingick dock en kurs i scenljus i programmet, och det var detta ämne som Oldenqvist fastnade för. Hon trivs mycket bra med sitt arbete, men menar att man inte har full kreativ frihet, om det är det man är ute efter. Som ljusdesigner begränsas man ofta av föreställningens ekonomiska eller tekniska förutsättningar. Det kan till exempel redan finnas en fast grundrigg med ljus som man måste arbeta runt.

Om du vill arbeta bakom kulisserna till en teater, men lider av nedsatt hörsel, kan ljusdesigner vara ett bra alternativ, eftersom arbetsuppgifterna inte kräver att man hör det som pågår på scenen. Däremot måste man höra vad regissören säger, och för det kan man behöva en hörapparat. Du kan köpa hörapparater i Stockholm på hörbart.se.